Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı Başbakan Alihan Smailov’u kabul etti

Devlet başkanı Başbakan Alihan Smailov’u kabul etti
REKLAM ALANI
24.01.2024
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Başbakan Alihan Smailov’u kabul etti

2024

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın 2023 kalkınmasının ana sonuçları ve sosyo-ekonomik alanda reformların uygulanmasına ilişkin bir rapor dinledi. Böylece ülkenin ekonomik büyümesi %5,1 olarak gerçekleşti. Sabit sermaye yatırımlarının hacmi yüzde 13,7 artışla 39,5 milyar dolara yükselirken, 2023 yılının ilk 9 ayında 19,7 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekildi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde istihdam edilen kişi sayısı ise %14 (500 bin kişi artarak) artarak 4,3 milyon kişiye yükseldi. Hükümet, Merkez Bankası ve bölgesel akimlerin ortak tedbirleri sayesinde enflasyon oranı 2 kat düşürülerek yüzde 9,8’e düşürüldü.

 

 

 

Dış ticaret cirosu %2,2 artarak 126 milyar dolara ulaşırken, pozitif ticaret dengesi 16 milyar doları aştı.

Devlet başkanına, Hükümet tarafından tüm sosyal yükümlülüklerin zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirildiği bilgisi verildi. Geçen yıl, ortak emekli maaşı %10,5 oranında endekslendi ve bu yılın başından bu yana da %9 oranında endekslendi. Engelli kişilere ve hayatta kalanlara yönelik yardımlar %23 arttı. Toplamda 4,5 milyon Kazakistanlı sosyal destek kapsamında olup, bunun için 4,6 trilyon tenge ayrılmıştır.

 

 

 

Günümüzde Birleşik Yatırım Havuzu Projelerinin uygulaması devam etmektedir. Geçen yılın sonunda 1,8 trilyon tenge değerinde 298 proje hayata geçirildi. 2024 yılında 15 bin yeni istihdam yaratacak şekilde 1,2 trilyon tenge değerinde 180 proje olmak üzere imalat sanayinde olmak üzere 3,8 trilyon tenge değerinde 326 projenin daha hayata geçirilmesi planlanıyor.

 

 

 

Başbakan, girişimciliği geliştirmeye ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik tedbirlerin yanı sıra enerji ve inşaat sektörlerindeki reformların yanı sıra tarımsal sanayi kompleksinde yeni yaklaşımların uygulamaya konulması hakkında konuştu.

 

 

 

Ayrıca Cumhurbaşkanına konut ve toplumsal altyapının modernleştirilmesi, halka sunulan hizmetlerin kalitesinin ve güvenilirliğinin artırılmasına yönelik tedbirler sunuldu. Aynı zamanda kendisine Ulusal Çocuklar Fonu projesinin ilerleyişi, Keleşek birleşik tasarruf sisteminin uygulanması, sağlık ve turizm sektörlerinin gelişimi hakkında bilgi verildi.

 

 

 

Toplantının ardından Kassym-Jomart Tokayev, ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasının daha da geliştirilmesine yönelik bir dizi talimat verdi.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-premer-ministra-alihana-smailova-2203514

 

 

 

REKLAM ALANI