Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emine Erdoğan, Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı

Emine Erdoğan, Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı
REKLAM ALANI
27.10.2021
A+
A-

Emine Erdoğan, Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi’nin tanıtım toplantısına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi”nin, Şehit Öğretmen Mehmet Ali Durak Ortaokulu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.

Konuşmasına, “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi”nin “herkes için güzel bir müjde” olduğunu belirterek başlayan Emine Erdoğan, projeyi hayata geçiren Millî Eğitim Bakanlığı’na, destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile emeği geçenlere teşekkür etti.

Şehit öğretmen Mehmet Ali Durak’a ve tüm şehit öğretmenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabır dileyen Emine Erdoğan, vatana ve vatanın evlatlarına hizmet etme şuuruyla, öğretmenlik mesleğini ifa eden tüm eğitim neferlerine de şükranlarını sundu.

“KÜTÜPHANE HERKES İÇİN TEMEL BİR İHTİYAÇTIR”

Afrika’da Malavi Cumhuriyeti’nde 2001’de yaşanan büyük kıtlıkta ortaokul öğrencisi William’ın gerçek hikâyesinden örnek veren Emine Erdoğan, yoksulluk yüzünden çok sevdiği okulundan ayrılmak zorunda kalan William’ın kütüphaneye gitmeye devam ettiğini, okuduğu kitapların rehberliğinde, elektrik üreten ve su pompalayan rüzgâr türbinleri yaparak, tüm dünyaya ilham olduğunu anlattı.

Derslerle dolu bu hikâyenin, kütüphanelerin hayatı dönüştüren gücünü çok çarpıcı bir şekilde anlattığını dile getiren Emine Erdoğan, “Kütüphane, 7’den 70’e herkes için temel bir ihtiyaçtır. Etrafımızda gördüğümüz her gelişme, insanın öğrenme merakıyla gerçekleşmiştir. İnsanlığın ilk adımlarından, uzay serüvenine kadar, keşfetmenin nefes kesen yolculuğu, bu merakın eseridir. Bu yolculuğu devamlı kılan ise insanların deneyimlerini kütüphanelerin hafızasına emanet etmesidir. Yani bir anlamda kitaplar, nesiller arası haberleşmeyi sağlayan iletişim araçlarıdır” diye konuştu.

Kütüphanelerin tarihinin çok eskilere dayandığını anlatan Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “Dijital dönüşümün yaşandığı çağımızda, internetin her şeyi bildiği yanılgısı kütüphaneleri bir süre yalnızlığa mahkûm etti. Oysa dünya ne kadar değişirse değişsin, kütüphanelerin hayatımızdaki yeri vazgeçilmezdir. Bugün, tüm dünyada kütüphanelerin geçirdiği dönüşüm son derece sevindiricidir. Kütüphaneler artık tozlu rafları olan kitap müzeleri değil, birer yaşam alanı olarak karşımıza çıkıyor. Dijital koleksiyonlarla, her yaşa ve gruba hitap eden etkinliklerle birer cazibe merkezi hâline geliyorlar. Ayrıca kütüphaneler, eğitimin ve okulların kalbidir. Projemizin, tüm okullarımızda, bu kalbin güçlü bir şekilde atmasına vesile olacağına inanıyorum. 81 ilimizde, hem kütüphanesi olmayan okullara kütüphane kazandırılacak hem de hâlihazırdaki kütüphane içerikleri zenginleştirilecek.”

“KÜTÜPHANE ÖĞRENCİLERİ YAŞAM BOYU ÖĞRENEN, BİLGİYLE TEMASI KESİLMEYEN BİREYLER OLARAK YETİŞTİRİR”

Emine Erdoğan, kütüphane kullanımının öğrencilere sayısız faydaları olduğuna dikkati çekerek, “Her şeyden önce kütüphane, öğrencileri yaşam boyu öğrenen, bilgiyle teması kesilmeyen bireyler olarak yetiştirir. Çünkü en başta öğrenmeyi öğretir. Yani insanı bağımsızlaştırır. Bilhassa ilkokul ve ortaokul çağında kütüphane alışkanlığı kazanan öğrencilerin bilgiyi bulma ve analiz etmede çok daha başarılı oldukları biliniyor. Bu da onları öğrenmeye açık ve özgüvenli insanlar yapıyor” ifadesini kullandı.

İçinde bulunulan şartların oluşturduğu en büyük sorunlardan birinin “bilgi” ile “malumat”ın birbirine karıştırılması olduğunu belirten Emine Erdoğan, “İnternetin bilgi kaynağı sayılmasının bu yanlışta büyük bir payı var. Kütüphanelerden beslenen öğrencilerin en büyük kazanımı gerçek bilgiyi ayırt eder hâle gelmeleridir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin, kütüphaneciliğin yeni yüzünü yansıtan anlayışı ve zengin koleksiyonlarıyla ülkeye çok yakıştığını dile getiren Emine Erdoğan, araştırmacılar, öğrenciler ve her yaştan okuyucuların bu kütüphaneden istifade ettiğini anlattı. Emine Erdoğan, “Bu vesileyle buradan tüm anne babalara seslenmek istiyorum. Gelin, çocuklarımızı erken yaşta kütüphanelerle tanıştıralım. Onları rafların arasında gezmeye alıştıralım. Kitap kokusuna aşina kılalım. Kütüphane görgüsü kazandıralım. İnanıyorum ki kütüphane kapısından giren her çocuk, kütüphanecilerin en büyük sevincidir. Bu güzel dostluğu tüm çocuklarımıza hediye edelim” sözlerini sarf etti.

Emine Erdoğan, öğrencilerin bu yıl okul sıralarına dönmelerinin tarifsiz sevinci içinde olduklarını dile getirerek, öğretmenlere şöyle seslendi: “Salgının zorlu koşullarının en çok etkilediği alanlardan biri kuşkusuz eğitim oldu. Sizler bu süreçte fedakârlığın timsali oldunuz. Şimdi bu yeni projede de sizin desteğinize ihtiyacımız var. Ne olur, okul kütüphanelerini, öğrenmenin birincil merkezi hâline getirelim. En başta, kitap okumayı, ‘boş zamanlarında ne yapıyorsun’ sorusunun cevabı olmaktan kurtaralım. Sizlerin, bu projeyi zirveye taşıyacağınıza yürekten inanıyorum.”

“ÇANTASINDA KİTABI OLAN BİRİNİN ASLA YALNIZ OLMADIĞINI UNUTMAYIN”

Emine Erdoğan, öğrencilere de “Bugün, bu güzide eğitim yuvasında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duydum. Okul kütüphanelerimizde yapılacak yeniliklerin sizlere büyük heyecan verdiğinden eminim. İnşallah, kütüphanelerin zenginliğinden bol bol istifade edersiniz. Çünkü kitaplar sizi muhteşem insanlarla tanıştırır. Kitap kapaklarının arasında farklı coğrafyalara gidebilir, uzayın derinliklerine yol alabilir, birçok nefes kesen hikâyenin parçası olabilirsiniz. Çantasında kitabı olan birinin asla yalnız olmadığını hiç unutmayın” çağrısında bulundu.

Millî Eğitim Bakanı Mahmur Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da birer konuşma yaptığı programda, konuşmaların ardından hediye takdimi gerçekleştirildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

Projenin tanıtımına ilişkin video gösteriminin yapıldığı ve 8. sınıf öğrencisi Eylül Özkan’ın şiir okuduğu programa, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın eşi Zeliha Elvan, Ankara Valisi Vasip Şahin ile okula adını veren Şehit Öğretmen Mehmet Ali Durak’ın annesi Fatma Durak, babası Mehmet Durak, öğrenciler ile diğer davetliler katıldı.

Daha sonra Emine Erdoğan, katılımcılar ve öğrencilerle kütüphanenin açılış kurdelesini kesti. Kütüphaneyi gezen Emine Erdoğan, kitapları inceleyerek, çocuklarla ve şehit ailesiyle sohbet etti. Emine Erdoğan, daha sonra sınıfları ziyaret ederek, öğretmen ve öğrencilere çalışmalarında başarılar diledi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/131119/emine-erdogan-kutuphanesiz-okul-kalmayacak-projesi-nin-tanitim-toplantisina-katildi

REKLAM ALANI