Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: TARIM NEDEN EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ?

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: TARIM NEDEN EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ?
REKLAM ALANI
06.06.2023
A+
A-

TARIMKON GENEL BAŞKANI HAKAN YÜKSEL: TARIM NEDEN EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ?

ABDULLAH YİĞİT-ANKARA
Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON ) Genel Başkanı Hakan YÜKSEL, Tarım Neden Ekonominin Lokomotifi? Diye açıklamalarda bulundu.

Açıklama yok.

TARIMKON Genel Başkanı Hakan YÜKSEL, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
Tarım, insanlık tarihi boyunca hayati bir öneme sahip olan bir faaliyettir. Beslenme, barınma ve giyim gibi temel ihtiyaçları karşılamasının yanı sıra, ulusal gelire, dış ticarete, istihdama ve kalkınmanın finansmanına katkı sağlaması, sanayiye hammadde üretmesi gibi görevleri de vardır. Bu nedenle tarım, bir ülke için stratejik bir sektördür. Bir toplumun her yönden sağlıklı gelişmesi ve büyümesi için olmazsa olmazıdır.

Açıklama yok.

Özellikle pandemi sürecinde tarımın önemi daha da artmıştır. Covid-19 salgını gıda tedarik zincirinin birinci halkasını oluşturan tarımın ne kadar kritik olduğunu göstermiştir. Salgın nedeniyle birçok ülke tarımsal ürün ihracatını durdurmuş veya sınırlamıştır. Bu da gıda güvenliği ve egemenliği açısından dışa bağımlılığın risklerini ortaya koymuştur.

Türkiye ise tarım potansiyeli yüksek bir ülkedir. Verimli topraklara, iklim çeşitliliğine, zengin biyolojik çeşitliliğe ve genç nüfusa sahiptir. Ancak bu potansiyeli tam olarak değerlendirememektedir. Tarımsal üretimde yüksek maliyetler, düşük desteklemeler, planlama eksikliği, kooperatifleşme yetersizliği, teknoloji kullanımının azlığı gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Bu sorunların çözülmesi için acil ve çağımıza uygun güncel tarım reformlarına ihtiyaç vardır. Tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılmalı, çiftçilerin gelirleri artırılmalı, stratejik ürünlere öncelik verilmeli, ilçe bazlı kooperatifler desteklenmeli ve teknoloji ile tarım teknikleri harmanlanmalı verimlilik ve kalite sağlanmalıdır.

Tarımı yeniden ekonominin lokomotifi haline getirmek için bu adımlar atılmalıdır. Böylece hem kendi gıda ihtiyacımızı karşılayabilir hem de dünya pazarlarında rekabet edebiliriz. Tarımın gelişmesi ekonominin gelişmesi, enflasyon canavarı ile mücadeledeki en etkin silahımız olacaktır.

HAKAN YÜKSEL
ULUSLARARASI TARIM VE GIDA KONFEDERASYONU
GENEL BAŞKANI

REKLAM ALANI