Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ziraat Tarım Teknoloji ve Çevre Eğitmeninden; Şeker Pancarın Gelişimi Hakkında Önemli Tavsiyeler

Ziraat Tarım Teknoloji ve Çevre Eğitmeninden; Şeker Pancarın Gelişimi Hakkında Önemli Tavsiyeler
REKLAM ALANI

Ziraat Tarım Teknoloji ve Çevre Eğitmeninden; Şeker Pancarın Gelişimi Hakkında Önemli Tavsiyeler

Şeker pancarı ülke ekonomisine önemli bir oranda katkı sağlanmakta ve ülke için önemli bir yere sahiptir. Şeker pancarı gelişimi hakkında önemli tasfiyelerde bulana Ziraat ve çevre eğitmencisi çiftçilere önemli tasfiyelerde bulundu.

Şeker pancarı Türkiye’nin birçok ilinde ekilmekte ve birçok yer için geçim kaynağı olduğunu belirten Ziraat tarım teknoloji ve çevre eğitmencisi Engin AKYOL, pancarın gelişimi için toprak islenmesi ve toprağın uygunluğu çok önemli bir noktaya sahip olduğunun belirti.

Toprak hazır olma aşamasından sonra tohum ekimi gerçeklendiğini belirten Akyol” Tohum kalibre oranları farklı olma durumu var ise kara mibzerlerde disk değişimi Ekim için fayda sağlanacaktır. Tohum ekimi yapıldıktan sonra toprak çimlenme için uygun şartlar sağlanıyorsa tohum doğal olarak çimlenir. Şayet uygun nem ve uygun rutubet yoksa üretici belli aralıklarla su vermekte fayda olacaktır. Suyun verimi aşırı olmamalı ve toprak yüzeyindeki tabakanın sertleşme durumu göz önünde bulundurulması gerekir. Sertleşme çok olursa tohum yüzeye çıkma problemi yaşar. Bu doğrultuda özen gösterilmelidir. Çünkü sulanıp aşırı esen rüzgar dan dolayı bazı toprak özelliklerinden dolayı aşırı sertleşme meydana gelebilir.” Dedi.

Tohum sağlıklı bir biçimde çimlenme sağlanırsa;
Akyol” Kök salanımı için çapalama çok önemli bir etkene sahiptir. Üretici bu noktaya özen gösterilirse sağlıklı kök salanımı ve sağlıklı kök verimi olur. Pancar belli yapraklıma dönemine geldikten sonra belli bitki besleme verilerek; gelişimini daha da iyi seviyelere getirilebilir.

Uygun dönemde ve uygun zamanda uygulama yapılmalıdır.
Uygun zaman doğrultusunda hareket edilirse pancar gelişim ve olgulaşma seyri olumlu bir şekilde birbirini takip eder. Pancarın gelişimi, mevsim normal şartlar altında ise diğer önemli etkenlerden bir tanesi de duyarlı ve bilinçli üretici olmaktan gelir. “ Bilgisini paylaştı.
Duyarlı, bilinçli üretici mahsulüne mahsul katar, toprağın ömrünü uzatır.

Duyarlı üretici kim peki ;
Akyol” Toprak analizini yapan, toprağını doğru işleyen, toprak erozyonuna karşı mücadele eden, bilinçsiz gübre kullanmayan, doğru sulama yapan, Yerinde uygulama yapabilen, Her bir üretici toprağını daha da yaşanır kılacak ve geleceğin teninatina en güzel miras olan toprağı bırakacaktır.” Miras bırakmak istiyorsanız çocuklarınıza, toprağınıza sahip çıkın… Diyerek önemli bilgiler paylaştı.

Engin Akyol -Diyarbakır

REKLAM ALANI