Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile görüştü

Devlet başkanı İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile görüştü
REKLAM ALANI
23.09.2023
A+
A-

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Devlet başkanı İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile görüştü

2023

BM Genel Merkezi, New York, ABD

 

 

Kasım-Jomart Tokayev, BM Genel Kurulu’nun 78. oturum oturumları sırasında İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ile bir araya geldi.

 

 

Devlet başkanı, Kazakistan’ın Hazar Denizi bölgesinde stratejik ortak olarak İran ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesine büyük önem verdiğini vurguladı.

 

 

Müzakereler sırasında iki devletin liderleri, Kazak-İran işbirliğinin durumu ve daha da geliştirilmesine yönelik umutları tartıştı. Taraflar, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında işbirliğini artırmaya yönelik bir dizi önlem almanın önemine dikkat çekti.

 

 

– Vize prosedürünün yanı sıra iş dünyası ve vatandaşların etkileşimiyle ilgili diğer alanlarda da çok faydalı anlaşmalara ulaştık. Kazakistan’ın İran’la ilişkileri güçlendirme konusunda kesinlikle kararlı olduğunu söylemek istiyorum. Ülkelerimizin hükümetleri daha önce Tahran’da vardığımız anlaşmaların uygulanması için uygun önlemleri almalıdır. Sizinle Kazakistan’da tekrar buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

Devletimizin başkanı, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer uluslararası yapılar çerçevesinde iki ülke arasındaki olumlu etkileşime dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi ise Kazakistan ile İran’ın güçlü dostluk ve karşılıklı desteğe dayanan örnek ilişkilere sahip olduğunu kaydetti.

– İran ve Kazakistan mükemmel ikili ilişkiler sürdürüyor, bu düzeyde bir ortaklığın varlığı bizi özellikle ticaret alanında ilişkilerimizi geliştirmek için daha ileri adımlar atmaya zorluyor. Kardeş Kazakistan’la ilişkilerimizi geliştirme konusunda ciddiyiz. Ülkelerimiz muazzam bir potansiyele sahip ve bu fırsatları kullanmak bizim için yararlı olacaktır” dedi İbrahim Raisi.

 

 

Liderler, transit ve ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesine yönelik büyük potansiyele özellikle dikkat çekti. Özellikle, Hazar Denizi boyunca karşılıklı ticaret ve taşımacılığın geliştirilmesi için Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunun önemli bir rota olarak kullanılmasına yönelik geniş fırsatlara dikkat çekildi. Kassym-Jomart Tokayev, Bandar Abbas limanında Kazak ticaret terminali inşaatının önemine vurgu yaptı.

 

 

 

Planlanan ekonomik planların uygulanması için başkanlar hükümetler arası temasların yoğunlaştırılması konusunda anlaştılar.

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-provel-vstrechu-s-prezidentom-irana-ibrahimom-raisi-1981810

 

 

 

REKLAM ALANI