Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı Farabi’nin Pekin’deki büstünün açılış törenine katıldı

Devlet başkanı Farabi’nin Pekin’deki büstünün açılış törenine katıldı
REKLAM ALANI
17.10.2023
A+
A-

 

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Devlet başkanı Farabi’nin Pekin’deki büstünün açılış törenine katıldı

17 Ekim 2023

Pekin, Çin

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, ortaçağ filozofu ve bilim adamı Abu Nasr Al-Farabi’nin Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi topraklarındaki büstünün açılış törenine katıldı.

Açılış törenine Çin Halk Cumhuriyeti Eğitim Bakan Yardımcısı Wang Guangyan, Ni Haidong Üniversitesi Parti Komitesi Sekreteri, Üniversite Rektörü Duan Peng, Üniversite Profesörü Liu Shiqin ve Devlet Sanat Müzesi Müdürü de katıldı. Çinli ve Wu Weishan büstünün yazarı.

 

 

 

Devlet başkanı konuşmasında Farabi’nin dünya medeniyetinin entelektüel yükselişine yaptığı katkıya odaklandı.

– Tüm dünya medeniyetinin gelişmesine önemli katkılarda bulunan Doğu’nun büyük düşünürü Farabi, Kazakistan topraklarında doğup büyüdü. Bilgi arayışı içinde birçok ülkeyi gezmiş, matematik, doğa bilimleri, astronomi, filolojinin gelişmesinde önemli rol oynamış, diğer bilim dallarında araştırmalar yapmıştır. İnsanlığın gelişimine katkısı ölçülemez. Farabi, felsefi eserlerinde adalet fikri üzerinde yoğunlaşmıştır. Merhametli bir toplum ve uyumlu bir devletin oluşmasına özel önem vermiş, ahlaki ve manevi değerleri savunmuştur. Bilim adamı, müzik ve kaligrafi gibi sanat türlerini inceledi” dedi.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, çağdaşlarının ansiklopedik bilgiye sahip Farabi’yi Aristoteles’ten sonra “İkinci Öğretmen” olarak adlandırdıklarını kaydetti. Devlet başkanı, bilim insanının çalışmalarının her zaman güncel olduğunu ve değerini kaybetmediğini vurguladı.

– Eserleri dünya bilimsel düşüncesinin altın fonunda yer alan bir hazinedir. 2020 yılında kutlanan Farabi’nin 1150. kuruluş yıldönümü, UNESCO’nun küresel kutlamalar listesine dahil edildi. Uluslararası bilimsel sempozyumlar ve konferanslar düzenlendi. Monograflar ve koleksiyonlar yayınlandı. Belgesel filmler yapıldı. Bütün bunlar Farabi’nin eserlerinin daha iyi anlaşılmasını mümkün kıldı ve onun zengin mirasının popülerleşmesi için fırsatlar yarattı. Artık filozofa adanmış bir dizi bilimsel çalışma Çinli bilim adamlarının ve gençlerin kullanımına sunulacak. İyi haber şu ki, öncelikle Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi öğretmenleri ve öğrencileri bu değerli materyallerle tanışabilecekler” dedi Kazakistan’ın lideri.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, bir zamanlar bu eğitim kurumunda eğitim gördüğünü hatırlatarak, Abu Nasr Al-Farabi’nin büstünün açılışının kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Devlet başkanı, büyük düşünürün mirasının burada kapsamlı bir şekilde inceleneceğine ve böylece kültürel bağların güçlendirilmesine yardımcı olacağına olan güvenini dile getirdi. Ayrıca bu girişimi destekledikleri için Çin Hükümeti’ne, Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi’ne, Çin Ulusal Sanat Müzesi’ne ve ünlü heykeltıraş Wu Weishan’a şükranlarını dile getirdi.

 

 

 

Başkan ayrıca stajı sırasında Pekin Dil Enstitüsü’nde Kassym-Jomart Tokayev’e ders veren Profesör Liu Shiqin ile de sıcak bir sohbet gerçekleştirdi.

– 40 yıl sonra (1983-1984) yeniden üniversitemin sınırları içinde olmaktan ve sizlerle sağlıklı bir şekilde buluşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Özellikle sıkı çalışmanızı, azminizi ve iyi ruh halinizi belirtmek isterim. Öğrencilerinizle paylaştığınız bilgiler paha biçilemez. Bütün bunlar profesyonelliğinizi, çalışkanlığınızı ve işinize olan sevginizi doğrular. Hak ettiğiniz bir dinlenme süresinde olduğunuzu biliyorum. Buna rağmen üniversitenin kamusal yaşamına katılmaya devam ediyor ve kültürlerarası ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlıyorsunuz” diye konuştu.

Kassym-Jomart Tokayev, Liu Shiqin’e teşekkür ederek kendisine sağlık ve uzun ömür diledi.

Konuşmanın ardından Devlet Başkanına üniversitedeki çalışmalarına ilişkin arşiv belgeleri gösterildi.

Etkinliğin sonunda Cumhurbaşkanı Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi’ne Ebu Nasr El Farabi’nin portresini sundu ve eğitim kurumunda okuyan Kazak öğrencilerle buluştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-uchastie-v-ceremonii-otkrytiya-byusta-al-farabi-v-pekine-1792921

 

 

 

 

REKLAM ALANI